Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus. Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein.

Sporten, minstens een halfuur aan een stuk en aan een matige intensiteit, verbetert de immuniteit. En niet alleen dat. Bewegen is goed voor alles: spijsvertering, hormoonhuishouding, hartfunctie, bewegingsapparaat en ook het brein. Bewegen verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen en dat komt geheugen en concentratie ten goede, zo werd enkele jaren geleden uitgebreid aangetoond in de systematisch literatuuroverzicht. De gunstige effecten zijn evenzeer aangetoond voor cardiotraining (lopen, fietsen, zwemmen) als voor krachttraining (fitness).

Wie het nieuws rond corona goed volgt, weet dat patiënten die lang in het ziekenhuis of op de IC hebben gelegen sterk verzwakt zijn. Werken aan sterke spieren vooraf, en goed trainen in de herstelfase is belangrijk. Samenwerking tussen zorgverleners, organisaties met sport- en beweegaanbod én buurtsportcoaches heeft hier een duidelijke meerwaarde.

Het coronavirus treft veel mensen, ouderen meer dan jongeren. Behandelaars in ziekenhuizen spreken van erg zieke patiënten die lang in het ziekenhuis of op de Intensive Care (IC) liggen. Dat laatste vaak beduidend langer dan behandelaars gewend zijn. We kunnen steviger inzetten op diverse soorten beweegaanbod, op twee manieren:

  • Preventief; om de uitgangssituatie van mensen te verbeteren, zodat zij minder last hebben van het verlies van spiermassa.
  • Na ontslag uit het ziekenhuis; als aanvulling op de revalidatie- en fysiotherapeutische zorg. Met als doel revalidatie te bespoedigen.

Verbeteren en behoud van spiermassa

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter jouw uitgangssituatie is voor herstel na een opname op de IC. Relatief gezonde mensen kunnen spiermassa opbouwen met bekende aanpakken op een effectieve manier. De combinatie van training en voldoende eiwitconsumptie is hierbij essentieel.

Zo wist een groep mensen (strikt begeleid in een onderzoek) in drie maanden tijd hun spiermassa met gemiddeld 1,3 kilo op te krikken. De deelnemers waren gemiddeld 78 jaar oud. In een meer praktische setting met minder strikte begeleiding is de winst nog steeds 600 gram in 12 weken. Die opbouw van spiermassa, zorgt voor duidelijk meetbare verbetering van fysieke functies. 

In deze periode van corona en isolatie is de kans groter dan normaal, dat mensen minder bewegen. Ook krijgen ouderen minder noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Daarom is het belangrijk om de aandacht te vestigen op voldoende bewegen en gezonde voeding. Zodat in deze periode de spiermassa juist niet harder achteruit gaat dan normaal.

Bron: https://www.allesoversport.nl/artikel/corona-spiermassa-en-revalidatie/

 

Dat personen die regelmatig sporten zich mentaal beter voelen, is ook gekend. Sporten is goed voor het humeur. Door matig-intensief en voldoende lang te bewegen komen ‘feel good’-stofjes vrij in de hersenen, waaronder endorfines en serotonine, ze werken als ‘stemmingsverbeteraars’. Niet alleen duursporten zoals lopen (de gekende runners’ high), maar ook pilates of andere oefenprogramma’s waarbij dieper gelegen spiergroepen worden aangesproken, denk aan fitness en corestability, geven een goed gevoel. Zo toonde neurobioloog Peter Strick (University of Pittsburgh Brain Institute) aan dat de productie van cortisol en adrenaline door de bijnieren - beide hormonen spelen een rol bij stressreacties – niet alleen vanuit de hersenen gestuurd wordt, maar ook vanuit de spieren. Het zou verklaren dat regelmatig bewegen stress vermindert en mensen stressbestendiger maakt.

Dat personen die regelmatig sporten zich mentaal beter voelen, is ook gekend.

“Dat personen die regelmatig sporten zich mentaal beter voelen,...”

De continue spanning bij chronische stress wordt door te sporten onderbroken. Bewegen werkt ook bij depressie: actief bewegen doet de sombere gevoelens een beetje afnemen. Het effect is bescheiden, maar wel vergelijkbaar met het effect van antidepressiva, zij het zonder de nevenwerkingen. In psychiatrische instellingen is beweegtherapie een vast onderdeel geworden van de psychiatrische aanpak. En daarbuiten maakt sporttherapie opgang. Onderzoek heeft aangetoond dat drie keer per week sporten na acht tot tien weken het mentale welzijn verbetert in vergelijking met niet sporten.

Dat heeft niet alleen te maken met endorfines, vertellen wetenschappers. De helende kracht van bewegen is het gevolg van een combinatie van zowel neurobiologische als psychologische effecten. Zo leidt sport ook tijdelijk af van negatieve gedachten, kan sporten een boost geven of ervaar je positieve feedback van je omgeving als aangenaam. Lichamelijke en mentale processen zijn met elkaar verweven. Wat we nog steeds lichaam en geest noemen, is in feit een continuüm. Net zoals ziekte het psychisch welbevinden overhoop kan halen, kan regelmatig bewegen de mentale gezondheid verbeteren.