eiwitdieet-e1515946253513.jpeg

Hét dieet?

We moeten eerlijk zijn, de beste manier om gezond te eten en af te slanken is met normale gezonde voeding! Veel groenten, veel vezels en vooral vis of wit vlees eten en vetten, suikers en alcohol vermijden. Stoppen met eten voordat je vol zit, en vaak kleine beetjes eten. We weten het allemaal. We hebben het allemaal geprobeerd, maar enkel als je dit weinig of geen moeite kost, dan zal je het volhouden. Voor sommige mensen werkt dit, voor de meeste van ons niet. Je moet ‘karakter’ hebben zeggen ze dan.

Als iets je veel moeite kost, als je er veel karakter voor moet hebben, dan hou je dit meestal niet vol! Als iets je geen moeite kost, kan je het wel vol houden, maar dan getuigt dit ook niet van karakter!

Een paar voorbeelden maken dit duidelijker:

  • Als je echt niet graag sport, zal regelmatig sporten je moeite kosten, en is het voor jou moeilijk om vol te houden. Iemand die wel graag sport, kijkt uit naar zijn volgende training, hij heeft geen ‘karakter’ nodig om te sporten maar doet dit voor zijn plezier.

  • Als je niet graag alcohol drinkt getuigt het niet van ‘karakter’ als je de avond niet afsluit met een glaasje wijn.

  • Veel mensen kunnen niet van de chocolade blijven, anderen zegt het niets!

Hét dieet bestaat niet! Geen enkel dieet kan een gezond voedingspatroon vervangen. Elk dieet is 'valsspelen'. Een tijdelijk breken van de regels om snel wat gewicht te verliezen. Elk dieet kan wat ons betreft een tijdelijke oplossing zijn om snel de eerste kilo’s kwijt te spelen. Snel resultaat is voor iedereen heel motiverend om de ingeslagen weg vol te houden. 

Welke oplossing is de beste? Elk dieet werkt op korte termijn om gewicht te verliezen, maar geen enkel dieet werkt om op lange termijn slank te blijven. Een dieet mag enkel een tijdelijke oplossing zijn, maar je moet dit combineren met spiertraining om je spieren te beschermen en te zorgen dat je lichaam aan je vetreserves gaat en niet de spieren gaat afbreken.

Het proteïne dieet

Een proteïne dieet kan wat ons betreft een tijdelijke oplossing zijn om snel de eerste kilo’s kwijt te spelen.. Je kan dit zelf doen door koolhydraten en suikers te vermijden, en meer eiwitproducten en groenten te eten. Er bestaan echter ook talloze kant en klare oplossingen, gaande van repen, shakes tot kant en klare maaltijden. 

Even googlen en je vindt tal van aanbieders van vervangproducten, en heel veel recepten om het zonder deze extra producten te doen. Als het maar een tijdelijke oplossing is kunnen ze allemaal prima werken.

 

Het 5/2 dieet

Het dieet is gebaseerd op het principe van ‘periodiek vasten’: vijf dagen per week at je wat je wil, de andere twee dagen mocht je maximum 500 kcal als vrouw, 600 kcal als man. Je moet niet de hele tijd diëten. Het is makkelijker om te weerstaan aan de verleiding om iets ongezond te eten als je weet dat je het de dag erna wel mag. Je kan op twaalf weken zo’n zes kilo verliezen.

Ook over dit dieet kan je heel veel informatie vinden op het internet. 

Altijd weer terug naar een gezond voedingspatroon!

Zodra je op gewicht kan blijven mag je af en toe een tussensprint maken om snel wat gewicht te verliezen. Motivatie is meestal niet sterk genoeg om langdurig aan verleidingen te kunnen blijven weerstaan, maar is prima om op een korte tijd een bepaald doel snel te bereiken. Het doel moet echter realistisch bepaald worden. Je kan geen marathon al sprintend afleggen, maar wel 100 of 200 meter! Een tussensprint is dus een dieet: tijdelijk veel te weinig calorieën opnemen, altijd gecombineerd met een spiertraining. Je kan zo een tussen- sprint doen om op korte tijd 2 tot 5 kg te verliezen, waarna je weer gas terug neemt en je opnieuw overgaat naar een gezond en evenwichtig eetpatroon. 

Het is niet zo gezond om op heel korte tijd 10 of 20 kg te vermageren! Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen. Je huid moet de tijd krijgen om weer strakker te worden. Je organen worden op zijn plaats gehouden door een bindweefselstructuur. Het overtollige buikvet hield echter de organen ook op zijn plaats en hierdoor zijn de steunende structuren verzwakt. Dus als je in tussenstappen gewicht verliest, krijgen deze steunstructuren ook de tijd om zich aan te passen.

Wil je 5 kg verliezen? Dit kan in één sprint! Maar leer eerst op gewicht te blijven!

Moet je meer verliezen? Probeer dit in tussenstappen te doen. Ook dan moet je eerst leren op gewicht te blijven. Dan pas probeer je 5 kg af te vallen, en daarna ga je dit gewicht minstens één maand behouden, door elke dag ofwel iets te besparen in kcal ofwel iets meer te verbruiken. Daar- na mag je de volgende sprint doen, waarna je ook dit gewicht weer gaat behouden.

Ben je op gewicht? Maak jezelf niets wijs!

Als je niet oplet zal je langzaamaan toch weer in gewicht toenemen! Stel je nieuwe limiet! Als je hier- over gaat, start je diezelfde dag nog met een nieuwe tussensprint, of ga je weer ‘valsspelen’. 

Bekijk onze andere doelen

Geen doel gevonden dat bij je past?
Zoek hieronder gericht op een persoonlijk doel!