Reeds een 10-tal jaren weet de wetenschap dat je spieren wanneer ze intensief gebruikt worden bepaalde stofjes afscheiden die een grote invloed hebben op de rest van je lichaam. Deze stofjes noemt men myokines. Myokines zijn de bron van de eeuwige jeugd!

Jouw spieren bepalen de gezondheid van alle andere organen. Myokines zijn de medicijnkast van het lichaam. Zij stimuleren andere cellen om jong en gezond te blijven.

Als je spieren wekelijks myokines vrij maken zal je lichaam geen spiermassa of spierkracht verliezen, je blijft helder van geest, je blijft fit en gezond.
Myokines komen enkel vrij als je aan juist gedoseerde krachttraining doet. Rustig bewegen, maar ook conditietraining zoals fietsen, lopen, tennis, zwemmen is niet intensief genoeg om deze myokines vrij te maken. Enkel juist gedoseerde krachttraining zorgt ervoor dat myokines vrijkomen in het lichaam.

Door je spieren voldoende intensief te belasten zullen deze Myokines afscheiden. Myokines zijn hormoonachtige stoffen die vrijkomen in het bloed. Al onze andere organen hebben receptoren voor deze myokines. Als deze myokines via het bloed terecht komen bij deze receptoren krijgen deze organen een boodschap van de spieren: de stam heeft ons nog nodig! Wij moeten fit en gezond blijven. Als je organen geen boodschap meer krijgen van de spieren zal het lichaam snel verouderen. De stam heeft ons niet meer nodig, wij maken ons niet meer nuttig en nog lang blijven leven zorgt er enkel voor dat we lang ten laste blijven van de stam. Dit proces zit in onze genen ingebakken. Dit proces zorgt er ook voor dat mensen veel langer leven als andere mensapen. De mens is van nature gemaakt om te bewegen, en ook op oudere leeftijd zijn taak voor de stam te blijven opnemen.

Dit gebeurt er als je organen een boodschap krijgen van je spieren:

  • De hersenen: myokines gaan ervoor zorgen dat je hersenen actief en allert blijven. Myokines beschermen tegen vasculaire dementie én Alzheimer. 
  • Het vetweefsel: vet wordt niet opgeslagen als reserve, maar moet beschikbaar blijven als energiebron. Hierdoor krijgen we meer zogenaamd bruin vet dat goed doorbloed is, en dat gebruikt wordt om te leven en te bewegen. 
  • Je immuunsysteem wordt geactiveerd. Zowel de Macrofagen, als de immuun cellen of lymfocyten. Heel wat studies hebben aangetoond dat sporten beter beschermt tegen ziektes dan medicijnen of zelfs vaccins. Je immuunsysteem is ook je belangrijkste troef in je bescherming tegen kanker. Kankercellen worden aangevallen en gedood voordat ze schade kunnen toebrengen.
  • Ook je darmen hebben receptoren voor myokines. Hierdoor zal je spijsvertering beter werken, minder darmklachten, betere en meer regelmatige stoelgang.
  • Je lever en pancreas zijn belangrijke organen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door te weinig te bewegen verliezen deze organen de controle en ontwikkel je diabetes.
  • Ook heel belangrijk is dat myokines ervoor zorgen dat je botten stevig blijven en dat bloedvaten soepeler blijven. Heupbreuken en hart en vaatziekten blijven de voornaamste oorzaak van voortijdig overleiden. Voldoende intensief bewegen beschermt je lichaam daar enorm tegen. Mensen die voldoende bewegen hebben 40% minder kans om voortijdig te overlijden! 
  • Minder levensbelangrijk voor sommigen, maar voor anderen heel belangrijk is dat myokines er ook voor zorgen dat je er gewoon jonger blijft uitzien.

Voldoende intensief bewegen doe je enkel door te trainen met toestellen!

In het dagelijkse leven gebruiken wij normaal maar 30% van onze spierkracht, dat kost ons geen moeite. Fietsen, lopen, zwemmen zijn allemaal gezond, maar deze sporten kosten ook niet veel moeite. Je kan ze relatief lang volhouden. Je conditie verbeterd, wat zeker goed is, maar je spieren worden niet sterker.

 

Om sterker te worden moet je inspanningen doen die je maar kort kan volhouden, die pijn beginnen te doen in de spieren als je ze wat langer doet, zoals bijvoorbeeld trappen lopen. Hier wordt je sterker van. Dat hebben we nodig, maar helaas is zelfs dat nog onvoldoende om ook de spiermassa weer op te bouwen. Spiermassa opbouwen hebben we nodig om de tijd terug te draaien. Spiermassa opbouwen doe je enkel met echte krachttraining. De belasting is zo zwaar dat je binnen de minuut zo moet bent dat je zelf met je uiterste krachtinspanning niet meer verder kan. Sporters noemen dat no pain, no gain. Op die manier sporten is echter voor de meeste mensen niet haalbaar.

 

Voldoende intensief bewegen is kinderspel bij HUPHUP.

We starten met 5 oefeningen die je spieren en gewrichten soepel en beweeglijk maken. Dat is een ideale opwarming waardoor je veilig en zonder pijn de oefeningen op de Milon cirkel kan uitvoeren. 

De Milon toestellen belasten zowel je hartspier als de alle grote spieren van je lichaam, en dat op slechts 35 minuten. De toestellen stellen zich automatisch in, zitpositie, weerstand, … Je kan geen fouten maken. 

Het beste nieuws is dat je op de milon toestellen met veel minder moeite je spieren 30 tot 50% zwaarder belast dan op gewone fitness toestellen. Minder moeite, maar meer resultaat dus. 

De Milon toestellen zijn zo veilig dat ze geschikt zijn voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook als je rugklachten, spier- of gewrichtsproblemen hebt zijn deze toestellen perfect veilig in te stellen voor jou.