Dat bewegen bij dementie belangrijk is voor de lichamelijke conditie, het geheugen en het denkvermogen, dat was al bekend. Nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit  dat een combinatie van wandelen en krachtoefeningen het beste werkt. 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 109 75-plussers met dementie in verpleeghuizen. Met het combinatieprogramma verbeterde niet alleen het uithoudingsvermogen, de beenkracht en de balans van de deelnemers, ook traden er extra verbeteringen op in het geheugen, de herkenning van personen en concentratie. Hierdoor werden dagelijkse activiteiten, zoals een boterham smeren of de jas aantrekken, gemakkelijker.

Uiteraad is voorkomen beter als genezen. Krachttraining kan ook dementie voorkomen.

Krachttraining voor ouderen is niet alleen op fysiek gebied een groot succes. Steeds vaker blijkt dat voldoende lichaamsbeweging ook het brein in betere conditie houdt. Zo zouden regelmatige trainingen de gevolgen van alzheimer en dementie kunnen vertragen of zelfs omkeren! Zeker in combinatie met regelmatige wandelingen werden hierbij goede resultaten geboekt.

De trainingen werken bovendien niet alleen wanneer de dementie al symptomen liet zien. Ook preventief is het een uitstekende manier om mentale aftakeling te voorkomen. Wie zijn geheugen intact wil houden, doet er daarom goed aan om nu al meer te gaan bewegen.

Leeftijd maakt niet uit!

Maar dat vroeg beginnen de beste optie is, betekent niet dat je ‘te oud’ kunt zijn voor krachttraining. Natuurlijk gaat het erom dat je altijd op je eigen niveau werkt. Ook blijft die professionele begeleiding belangrijk om blessures en andere problemen te voorkomen. Uiteraad is dit alles bij HUPHUP steeds gegarandeerd. 

Laat je niet tegenhouden door je leeftijd! Zelfs mensen van ruim boven de negentig halen nog significante voordelen uit krachttraining. Ben jij deze leeftijd al gepasseerd? Dan kun jij dit dus ook!

De positieve effecten van krachttraining op zowel vasculaire dementie als op Alzheimer zijn op drie manieren te verklaren:

  1. De werking van Myokines.
    Spieren zijn endocriene organen. Wanneer de spieren zwaar genoeg belast worden dan zullen ze myokines aanmaken. Deze myokines reizen via het bloed door heel het lichaam en geven aan alle organen, en zeker ook de hersenen, het signaal dat het lichaam jong moet blijven. Dit ligt vast in onze genen. Enkel als de spieren belast wordt, dan blijft de mens jong en gezond. Wanneer de spieren niet meer gebruikt worden, is blijkbaar onze rol voor de stam uitgespeeld en mogen we oud worden. Wil je meer over de wondere werking van Myokines weten? Klik dan hier. 

  2. Kruiswoordraadsels oplossen,
    Sudoku, brain training? Voor dit soort activiteiten wordt maar 1 tot 3% van je hersencellen aangesproken. Dat is geen training van je hersenen. Bewegen en krachttraining spreekt tot 30% van je hersencellen aan. Dat is wel een training. 

  3. Door aan krachttraining te doen blijft het lichaam sterk.
    Hierdoor ben je ook op oudere leeftijd niet gekluisterd aan je zetel, aan je huis, maar kan je onder de mensen blijven komen. Hierdoor onderhoud je je sociale contacten, krijgen je hersenen voortdurend prikkels. Wat gebruikt wordt blijf je behouden. 

 

Krachttraining biedt dus enkel voordelen bij het ouder worden. Krachttraining houdt je lichaam fit en gezond, het zorgt dat je leuke dingen kan blijven doen, dat je mensen kan blijven ontmoeten en kan deelnemen aan het sociale leven. 2x per week 35’ sporten garandeert jouw levenskwaliteit.