Wat is een AED toestel?
Een defribillator of Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Wat doet een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.
Wie kan het?
Iedereen kan leren werken met een AED. Zo'n toestel werkt volatutomatisch en is volkomen veilig. Ze geven gesproken aanwijzgingen wat je moet doen.
Wie mag een AED bedienen?
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.
Wil jij ook leren hoe je het leven van iemand kan redden?
Schrijf je dan nu in in 1 van deze opleidings-sessies.
Alle data vind je op deze pagina: AED opleidingen: red een leven.
Iedereen welkom
Ben jij een sporter bij HUPHUP, sport je ergens anders of helemaal niet? Iedereen is uitgenodigd om deze sessies te volgen. Hoe meer deelnemers hoe beter.