Krachttraining: een positieve aanvulling op de gezondheid

Verlies van spierkracht

We gaan meteen met de deur in huis vallen: je spieren zijn op hun sterkst op je 25ste. Tot die leeftijd word je zowat elke dag wat sterker. 

Maar vanaf je 25ste stopt dit proces en begint je spiermassa af te nemen. In het begin langzaam aan 1% ieder jaar. Op je 45ste ben je dus al - gemiddeld gesproken - 20% van je spierkracht kwijt.

 

Positieve effecten van krachttraining

Krachttraining heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het is goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, zorgt voor een toename van de spiermassa, heeft een positieve werking op de mentale gesteldheid door het verminderen van onzekerheid en zorgt ervoor dat bepaalde blessures worden voorkomen. Daarnaast draagt het ook bij aan het versterking van de botten.

Ook voor mensen die willen afvallen heeft krachttraining positieve effecten. Met krachttraining worden veel calorieën verbrand door middel van de hoge hartslag die behaald wordt en neemt daarnaast de spiermassa toe, waardoor er nog meer calorieën worden verbrand. Ook verbruiken spieren in rust energie omdat ze altijd van zuurstof en voedingsstoffen voorzien moeten worden. Uit hoe meer spiermassa het lichaam bestaat, hoe meer energie het lichaam nodig heeft en hoe meer calorieën het uiteindelijk verbruikt in rust.

Krachttraining boost het zelfvertrouwen! Naast de versterking van de spieren maakt krachttraining de mentale gesteldheid ook sterker. Doordat er elke keer intensieve wordt getraind en de weerstand steeds zwaarder gemaakt kan worden, geeft dit het zelfvertrouwen ook een boost. Je zal zelfverzekerder in je schoenen staan, zowel bij HUPHUP als in het dagelijks leven.

Krachttraining zorgt ook voor de verbetering van de houding en een positieve verandering van het lichaam. Het lichaam wordt namelijk gespierder en strakker.

Alle antwoorden waren dus juist!

Om helemaal eerlijk te zijn moeten we hier nog een rits andere gevolgen bij vermelden: 

Bij krachttraining is het belangrijk dat er een goed schema wordt opgebouwd met een gecertificeerde trainer. In een persoonlijk schema zal de trainer oefeningen opstellen die geschikt zijn voor het lichaam en de bijbehorende bouw. Het is belangrijk dat er aan het eigen schema gehouden wordt omdat ieder lichaam anders is. Wanneer er met krachttraining wordt begonnen, zonder begeleiding, kunnen er vervelende blessures ontstaat en bestaat er de mogelijkheid dat een spier kan scheuren. Begin dus altijd met krachttraining onder begeleiding van een gespecialiseerde trainer. Bij de meeste sportscholen is deze ondersteuning reeds aanwezig.

Wandelen of fietsen

Om effectief je spieren te trainen moet je een inspanning doen die boven de 80% van je maximale kracht ligt. Als je dus maximaal 50kg kan tillen, dan zou je dus moeten trainen met 40kg.

Als je wandelt of fietst zal je bijna nooit aan deze inspanning komen en train je dus eigelijk je spieren helemaal niet.

Bij HUPHUP beginnen we met een maximale krachttest van elke spiergroep: ben je wel sterk in je armen, maar minder in je rug? Dan stellen wij je training zo in dat je weerstand wat harder staat voor je armspieren, maar minder voor je rug.
Zodra we merken dat je spierkracht is toegenomen en je rug al wat sterker is geworden, dan stelt jouw coach je weerstand bij voor die specifieke spiergroep.

Hiermee willen we niet zeggen dat je moet stoppen met fietsen of wandelen. De positieve effecten zoals lagere bloeddruk, verbeterde stofwisseling en beter slapen,  die blijven. Maar spierkracht zal je er dus niet mee winnen.

Het nieuwe cardio

Zoals bij alle sporten wordt ook bij krachttraining een betere conditie ontwikkeld. Hierdoor zullen de dagelijkse bezigheden minder zwaar zijn. Denk hierbij aan een lange trap op het werk, het sprintje op het station om de trein te halen of het sjouwen met de zware boodschappen van de auto naar het huis. Bij elke bezigheid zal men merken dat het gemakkelijker gaat, zonder onnodig buiten adem te raken.

Ook voor personen die aan het afvallen zijn, is krachttraining een goede aanvulling in het dagelijks leven. Krachttraining vermindert namelijk het jojo-effect. Het jojo-effect houdt in dat er spieren worden afgebroken, waardoor de stofwisseling trager en minder efficiënt wordt. Het jojo-effect treedt vooral op na de beëindiging van een crash-dieet, maar in kleinere mate ook als er wordt gestopt met sporten op cardioniveau na een lange periode. Wanneer men aan krachttraining doet neemt de spiermassa niet af, maar juist toe, waardoor het jojo-effect wordt voorkomen.

Hoe dikwijls moet je trainen

Dan het goede nieuws: als je voldoende intensief je krachtoefeningen doet, dan volstaat een training van 35 minuten en dit slechts 2x per week. 

Door de absoluut veilige trainingsvorm van de Milon-toestellen is er geen kans op blessures. Veilig maar toch voldoende intensief dus.

Krachttraining

Is krachttraining op een Milon-Cirkel iets voor jou? Wist je dat je bij HUPHUP nu voor €19,95 een volledige maand kan sporten?

-- enkel online te koop -- geen abonnement -- stopt na 30 dagen --

Belevingsmaand aan €19,95