Voorkomen is beter dan genezen. Met deze simpele tips in het achterhoofd, zorg je ervoor dat je rug zo min mogelijk belast wordt!

1. Let op je houding tijdens het tillen

Je (klein)kinderen optillen of zware boodschappen uit de auto halen. Vanuit de verkeerde houding kan dit directe impact hebben op je rug. Gebruik daarom je benen om voorwerpen op te heffen en houd de last zo dicht mogelijk bij je lichaam. Hou ook je rug zo recht mogelijk en span je buikspieren op. Zo zorg je ervoor dat je jouw rug niet overbodig belast!

2. Ergonomie op je werk

We spenderen vele uren op ons werk, en dit vaak in dezelfde positie. Heb je een kantoorjob? Bekijk dan het gehele plaatje van je werkplek. Zo kan je stoelen en tafels vaak afstellen op jouw lichaam, ook je computerscherm is belangrijk voor een rechte houding. Door de juiste hoogte toe te passen zorg je voor minimale belasting tijdens de werkuren.

Ook voor staande jobs heb je tal van hulpmiddelen om jouw ergonomie te verbeteren. Denk aan stamatten en verstelbare werkvlakken!

3. Verstevig je spieren

Je spieren versterken is de beste manier om rugklachten te voorkomen én verminderen. Met gerichte oefeningen op maat van jouw lichaam zorg je ervoor dat jouw stabiliteit versterkt. Zo kan je bij HUPHUP meedoen aan een speciale rugprogramma die op maat van jouw rugpijn het probleem aanpakt en de pijn verlicht. 

4. Kies voor de juiste sportschoenen

De voeten staan aan de basis van je lichaam, ook tijdens het sporten vangen je schoenen veel schokken op. Zorg voor de juiste schoenen voor de sport die jij beoefent. Zo hebben hardlopers extra dempende schoenen nodig, terwijl je voor fitness best een stabiele lichte schoen gebruikt.

5. Let op je gewicht

Overwicht heeft een nefast effect op je gezondheid en je lichaam. Bij elke 10 kg aan overgewicht, komt er 40 kg extra druk op je tussenwervelschijven. Ook bewegen mensen met obesitas minder vaak. Hierdoor wordt hun rug extra overbelast.