Rugpijn is de verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft last van rugpijn, dus de kans dat jij al eens last hebt gehad van rugpijn is bijzonder groot. Maar welke soorten rugklachten zijn er nu eigenlijk? En wat kan je doen om deze rugklachen te behandelen of zelfs te voorkomen? Als expert om rugklachten te behandelen, nemen we je graag mee doorheen al je vragen. HUPHUP!

Snel naar het juiste onderdeel:
In welke fase zit je?
Welke soorten rugklachten zijn er?
Wat kan ik tegen deze rugklachten doen?
Hoe kan HUPHUP je helpen?

Soorten rugklachten

In welke fase van de rugklachten zit je?

Wanneer je last hebt van rugklachten, is het belangrijk om te weten in welke fase je zit. De benoeming van deze fase zal je helpen in de behandeling van je rugklachten.

Traditioneel gezien spreken we bij rugklachten over 3 fases: acuut, subacuut & chronisch.

  • Acute rugpijn: is wanneer je rugpijn minder dan 6 weken in terugkerende periodes aanwezig is
  • Subacute rugpijn: wanneer je rugpijn tussen de 6 en 12 weken in terugkerende periodes aanwezig is
  • Chronische rugpijn: wanneer je rugpijn langer dan 12 weken in terugkerende periodes aanwezig is

Afhankelijk van de fase waarin je zit, hanteren we bij HUPHUP een andere aanpak om je rugpijn te behandelen.

Soorten rugklachten

Zodra je weet in welke fase van je rugpijn je zit, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen aspecifieke rugpijn en rugpijn als gevolg van specifieke oorzaken.

Specifieke rugklachten

Specifieke rugklachten zijn rugklachten waarbij er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is.
Soorten van specifieke rugklachten zijn:

  • Rughernia
  • Vernauwing van het wervelkanaal of Stenose
  • Ziekte van Bechterew
  • Afgegleden wervel of Spondylolisthesis

Aspecifieke rugklachten

Aspecifieke rugklachten zijn rugklachten waarbij er géén duidelijk aanwijsbare oorzaak is.
Soorten van aspecifieke rugklachten zijn:

  • Lumbago
  • Lordose
  • Kyfose
  • Scoliose
  • Ischias

Wat kan ik tegen deze rugklachten doen?

Vroeger werd er vooral rusten medicatie voorgeschreven om je rugklachten te behandelen, en soms zelfs een operatie. Vandaag wordt een operatie enkel nog overwogen indien er een grote kans is op een blijvend letsel door beschadiging van het ruggenmerg of de zenuwbanen. Medicatie en pijnstillers aan de andere kant zijn slechts een tijdelijk hulpmiddel. Maar wat kan je dan wel doen tegen deze rugklachten?

Bewegen, bewegen & nog eens bewegen! Want beweging bewijst zich meer en meer als aangewezen manier om te herstellen van je rugklachten. Rust verzwakt namelijk al heel snel je spieren en net deze spieren ondersteunen je rug. Hierdoor word je rug instabiel én laat dat nu net de oorzaak zijn van je rugproblemen.

Deze manier om je rugklachten te behandelen, werd overigens uitgebreid getest door Prof. Klaus Baum van de sporthogeschool aan de Universiteit van Keulen. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat gestructureerde medische training bij lage rugklachten moest aanbevolen worden!*

Heb je nog meer redenen nodig? Lees dan ons artikel 'Waarom je moet bewegen bij rugklachten'.

Hoe kan HUPHUP je helpen?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen en trainen in elke fase van rugklachten* betere resultaten geeft dan rust. HUPHUP helpt je dan ook om deze rugklachten aan te pakken door de belastbaarheid van je hele lichaam te verhogen! Want je rugspieren en buikspieren versterken zonder je bilspieren en beenspieren te versterken heeft namelijk geen zin.

Om definitief afscheid te nemen van je rugklachten hebben we een op maat gemaakt rugprogramma opgesteld. Binnen dit rugprogramma train je onder begeleiding van experts met de MILON-cirkel en het FIVE beweeglijkheidsconcept. Zo gaan we stap voor stap je spieren versterken waardoor de belastbaarheid terug gaat stijgen, en de structuren weer beweeglijk maken die een normale functie van je rug verhinderen.

Het rugprogramma is gewoon helemaal inbegrepen in onze normale prijzen. Zowel een maandelijks opzegbaar Flex als een voordeliger Resultaatsabo is mogelijk. 


*Volgende aandoeningen zijn een tegenindicatie om te trainen bij HUPHUP. We verwijzen je graag door naar je arts of specialist. Tumoren van de rugwervels, bacteriële infectie van de rugwervels of rugwervelfracturen in een acute fase.

Rugprogramma op maat

Wil je ook komaf maken van jouw rugpijn? Bij HUPHUP train je  onder begeleiding van experts met de MILON-cirkel. De training wordt volledig op maat van jouw rugprobleem afgestemd om de pijn voelbaar te verminderen. Zo kan je vol energie je dagdagelijkse taken uitvoeren!

Ja, ik wil mijn rugklachten verminderen!

* K. Baum, U. Hofmann and F. Bock, The Influence of an Eight Week, Structured Strength-endurance Training on Pain Perception and Health-related Quality of Life in Patients with Non-specific Low Back Pain: Who Profits?, Journal of Applied Life Sciences International, 2394-1103,Vol.: 17, Issue.: 4